Mensen mobiliseren, inspireren en begeleiden naar voldragen plannen en projecten die ons landschap mooier maken en onze leefomgeving aangenamer. Dat is zowel de kern als de kracht van mijn werk.
Het Nederlandse landschap is continu in beweging. Grote opgaven over klimaat, water, energie, landbouw, natuur, wonen en recreëren hebben hun weerslag op het landschap en onze dagelijkse leefomgeving.
Overheden en belangenorganisaties hebben behoefte aan plannen die de gebruikskwaliteiten van stad en land behouden, versterken en ook vernieuwen. Bewoners en gebruikers van die ruimte hebben behoefte aan een leefomgeving waarin ze zich veilig voelen, die mooi is en uitnodigt om in te verblijven.
Landschap & Lagendijk brengt die behoeftes en wensen bij elkaar en zorgt voor plannen en projecten met een breed draagvlak voor uitvoering.
Onze rivieren zitten in een krappe jas. Ze hebben ruimte nodig om grotere hoeveelheden water te kunnen laten doorstromen. Maar de boeren langs de rivieren willen ook door kunnen boeren. Bij de Bergse Maas in Noord-Brabant hebben we dat opgelost door boerderijen op terpen te zetten en ze te verplaatsen tegen de rivierdijk aan.
Landschapsontwikkeling in Nederland is een dynamisch samenspel (proces) tussen mens, natuur en omgeving. Hoe verbinden we de potenties en beperkingen van het landschap en leefomgeving op een verantwoorde manier met de opgaven, behoeften en wensen van de samenleving?
Tijdens mijn onderzoek naar kreekherstel bleek in de omgeving van Herkingen op Goeree-Overflakkee behoefte te bestaan aan herinrichting van een parkeerplek en uitzichtpunt over een natuurgebied.
Goede planontwikkeling betekent dat in een vroeg stadium burgers, belangenpartijen en betrokkenen bij elkaar komen om wensen, eisen, ideeën maar ook bezwaren op tafel te leggen en te bespreken.
Een effectief hulpmiddel daarbij is het verbeelden. Dat kan op veel manieren, met foto's, tekeningen, schetsen, cartoons, maquettes.
Visualisatie van plannen, visies, ingrepen en ideeën vergroot het voorstellingsvermogen en daarmee ook het begrip.
Zo ontstaan nieuwe, vaak verrassende en creatieve oplossingen in een proces van uitwisseling van ambities, problemen, ideeën en opties.
Eeuwenlang hebben wij ons Nederlandse landschap ingericht om in onze behoeften naar wonen, werken, voedsel en veiligheid te voorzien. Dat heeft ons, behalve natuurlijk dat typisch Nederlandse landschap, ook heel wat kennis opgeleverd. Die kennis komt soms heel goed van pas als we voor actuele opgaven staan, zoals hoogwaterbescherming, ontwikkeling van nieuwbouwlocaties en herstructurering van de landbouw.